О НАМА

Ресавска (Дивљаковачка) пећина је пећина у источној Србији, на 20 километара од Деспотовца, у кречњачком брду Бабина Глава, на ободу крашког поља Дивљаковац. Спада међу највеће и најлепше пећине у Србији. Дуга је 4,5 км.

За пећину су знали само чобани који су се склањали од невремена са стадима оваца. Један од чобана је открива 1962. године са свилајначким планинарима. Детаљно су је испитали новосадски спелеолози, на челу са др. Јованом Петровићем. Радови на уређењу пећине су трајали 10 година. Пећина је званично отворена за посетиоце 22. априла 1972. године. Представља једну од најстарије испитаних пећина, стара је око 80 милиона година. Пећина је истражена до 2850 метара, а део за туристички обилазак је дуг 800 метара.

Температура је константна и износи 7 °Ц, док влажност ваздуха варира од 80-100%. У горњој галерији обилазе се четири дворане: Дворана сраслих стубова или колонада, тако названа због жућкастих стубова који заузимају простор од пода до таванице, друга је Дворани кошница у којој је таваница прекривена сталактитима који се још увек формирају. Другу и трећу дворану спаја канал црвених бреча, по чему је Ресавска пећина јединствена. Тај кањонски канал је најсувљи део пећине и ту нема пећинског накита. По средини канала налази се понор Слепи тунел, дужине 25 метара, који је испитан, али није уређен за разгледање. Кањонским каналом стиже се до треће дворане, Предворја историје, тако назване јер је у њој пронађена камена секира и врхови копља, лобања поларне лисице и огњиште праисторијског човека. Краћим тунелима, који су накнадно пробијени, долази се до Стазе окамењених водопада, веома акустичне дворане са фигурама које подсећају на старца и старицу. Четврта дворана носи име Кристална.

ШТА ЈЕ СЛЕДЕЋЕ . . .

На заштићеном подручју Споменика природе „Ресавска пећина“ завршена је изградња прве фазе „Авантура парка“ који ће бити отворен почетком сезоне, 2017. године. Авантура парк представља додатни садржај који ће бити омогућен посетиоцима Ресавске пећине који воле адреналин и уживање у природи. Авантура парк омогућава побољшање психо – физичке способности и активности код деце и одраслих као и савладавањ страха од висине. У 2017. години је у плану реализација друге фазе која ће бити прилагођена деци узраста од 3 године па навише.

Погледајте где вас све водимо
Прелепаи најлепша пећина у Србији а и шире.
Добрила
Обавезно долазим и следеће године да детаљно истражим Ресавску Пећину
Добрица

И ЗА КРАЈ . . .

Витешки фестивал Деспот Стефан Лазаревић Манасија – JUST OUT 2017, одржан је по трећи пут подно Деспотових кула. Манасија је још једном била стециште средњовековног окупљања, подсећања на дух ратништва, јунаштва, постулате витешких врлина, једне минуле културе и света другачијег него што је данашњи. Фестивал је ове године угостио витешке групе из 19 земаља, Русије, Француске, Ирана, Шведске, Шпаније, Белгије, Јерменије, Данске, Аустрије, Словачке, Украјине, Чешке, Словеније, Турске, али и суседних, које већ по трећи пут радо долазе у Ресаву: Хрватска, Румунија, Бугарска, Мађарска, Република Српска, Црна Гора. Свака под својим барјаком, витешке групе смештене су у камп витешког села, поред самог манастира.